CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Myspace Comments, Emo Comments at WishAFriend.com

Monday, February 14, 2011

Pesta Ang Pow 2011

Sunday, February 13, 2011

Valentines Day
Tahukan anda ape sejarah Valentines Day??? beria2 pasangan kekasih kt luar 2, menyambut... kononnya sebagai tanda kasih syg kepada pasangan masing2.. yeke/????

jom kite tengok >>>>>

Sungguh merupakan hal yang ironis(menyedihkan/tidak sepatutnya terjadi) apabila telinga kita mendengar bahkan kita sendiri 'terjun' dalam perayaan Valentine tersebut tanpa mengetahui sejarah Valentine itu sendiri. Valentine sebenarnya adalah seorang martyr (dalam Islam disebut 'Syuhada') yang kerana kesalahan dan bersifat 'dermawan' maka dia diberi gelaran Saint atau Santo.

Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.

Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.

Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis' kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.

Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari. Dengan berkembangnya zaman, seorang 'martyr' bernama St. Valentino mungkin akan terus bergeser jauh pengertiannya(jauh dari erti yang sebenarnya). Manusia pada zaman sekarang tidak lagi mengetahui dengan jelas asal usul hari Valentine. Di mana pada zaman sekarang ini orang mengenal Valentine lewat (melalui) greeting card, pesta persaudaraan, tukar kado(bertukar-tukar memberi hadiah) dan sebagainya tanpa ingin mengetahui latar belakang sejarahnya lebih dari 1700 tahun yang lalu.

Dari sini dapat diambil kesimpulan bahwa moment(hal/saat/waktu) ini hanyalah tidak lebih bercorak kepercayaan atau animisme belaka yang berusaha merosak 'akidah' muslim dan muslimah sekaligus memperkenalkan gaya hidup barat dengan kedok percintaan(bertopengkan percintaan), perjodohan dan kasih sayang.

PANDANGAN ISLAM

Sebagai seorang muslim tanyakanlah pada diri kita sendiri, apakah kita akan mencontohi begitu saja sesuatu yang jelas bukan bersumber dari Islam ?

Mari kita renungkan firman Allah s.w.t.:

Dan janglah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”. (Surah Al-Isra : 36)

Dalam Islam kata “tahu” berarti mampu mengindera(mengetahui) dengan seluruh panca indera yang dikuasai oleh hati. Pengetahuan yang sampai pada taraf mengangkat isi dan hakikat sebenarnya. Bukan hanya sekedar dapat melihat atau mendengar. Bukan pula sekadar tahu sejarah, tujuannya, apa, siapa, kapan(bila), bagaimana, dan di mana, akan tetapi lebih dari itu.

Oleh kerana itu Islam amat melarang kepercayaan yang membonceng(mendorong/mengikut) kepada suatu kepercayaan lain atau dalam Islam disebut Taqlid.

Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.
Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

____________________________________________________

So ape pndangan anda???? masih nak sambut Valentine's Day???

pada pandangan aku la kan, kite kalu nak sambut hari kekasih ni, bukan la semata2 nak tunggu 14hb Feb jer... hari2 laen pn still lagi boleh.... Aku akan sentiasa mengingati kekasih aku tiap2 hari dan aku akan menymbut hari kekasih bersama my lover adalah tiap2 hari... tidak semestinya aku nak tggu 14hb nak smbut bersama... bagi aku tiap detik tiap hari hidup bersama org yg kita sayang adelah lebih besar maknanya... berbanding kita beria2 nak smbut 14hb Feb sebagai hari kekasih.... hari2 laen korg bersama pasangan masing2 cmne?? tidak bermakna ker???

so renung2kan dan selamat beramal

Wednesday, February 9, 2011

Kelab Kebudayaan

06 Feb 2011 ~ kelab kebudayaan Smk kahang telah mendapat jemputan utk membuat persembahan sempena majlis perkahwinan di Dewan Tunku Ismail Ibrahim Tasek Kluang...
Alhamdulillaah dengan jemputan ini, dapatlah menambahkan lagi dana Kelab ini....
walaupun hanya 5 orang sahaja pelajar yang terlibat, tetapi persembahan mereka amat sempurna dan memukau... (^_^)V heheh...

Sebelum persembahan bermula, sempat la jugak aku mengambil gambar masing2...


___________________________________________________
"Achu""Suraya""Farisha""Rizky""Ziana"

Persembahan seterusnya pada 14hb Feb 2011
sempena Sambutan PESTA ANG PAU SMK KAHANG
di Kahang bt 23...

Tunggu~~~

Kiss The Rain

I Love the Way You Love Me